Kirjallisuuskatsaus kotieläinten käsittelystä
Camilla Munsterhjelm
Sisällys
Johdanto (tällä sivulla)
- 1. Kotieläinten laumakäyttäytyminen
- 1.1 laumakäyttäytyminen
- 1.2 pakoetäisyys
- 2. Ihmisen ja eläimen vuorovaikutus
- 2.1 Kosketusärsykkeet
- 2.2 Näköärsykkeet
- 2.3 Kuuloärsykkeet
- 2.4 Hajuärsykkeet
- 2.5 Hoitajien tunnistaminen yksilöinä
- 3. Pelko kotieläintuotannossa
- 3.1 Pelkoa aiheuttavat ärsykkeet ja pelkoreaktio
- 3.2 Kipu ja pelko
- 3.3 Kotieläinten ihmiseen kohdistuva pelko
- 3.4 Pelkomuisto
- 3.5 Pelko ja stressi
- 3.5.1 Pelko on stressitekijä
- 3.5.2 Akuutti ja krooninen stressireaktio
- 3.6 Pelokkuus ja temperamentti
- 3.6.1 pelokkuus ja temperamentti
- 3.6.2 Temperamentin yksilölliset erot
- 3.6.3 Pelon, pelokkuuden ja temperamentin mittaaminen
- 3.6.4 Uutuuden paradoksi
- 3.6.5 Temperamentti ja käsiteltävyys
- 3.6.6 Temperamentti ja tuotos
- 3.7 Kotieläinten pelon vähentäminen ja palkitseva vuorovaikutus
- 4. Kotieläinten käsittelyn vaikutus hyvinvointiin, käyttäytymiseen ja tuotokseen
- 4.1 Käsittelyn vaikutus tuotokseen
- 4.2 Vasikoiden, porsaiden ja varsojen käsittely
- 4.2.1 Varhaisvaiheen käsittelyn vaikutukset
- 4.2.2 pikkuvarsojen ”imprint training”
- 4.3 Käsittelyyn tottuminen
- 4.4 Hoitajan asenteen vaikutus tuotokseen
- 4.5 Hoitajien asenteen muuttaminen ja vaikutukset tuotokseen
- 4.6 Hoitajan ja naudan vuorovaikutuksen vaikutus käyttäytymiseen ja tuotokseen
- 4.6.1 käsittely, pelko ja käyttäytyminen
- 4.6.2 Pelko, stressi ja tuotos
- 4.7 Hoitajan ja sian vuorovaikutuksen vaikutus käyttäytymiseen ja tuotokseen
- 4.7.1 käsittely, pelko ja käyttäytyminen
- 4.7.2 pelko, stressi ja tuotos
- 4.8 Hevosen käsittelyn vaikutus käyttäytymiseen ja oppimiseen
- 4.8.1 Hevosen käsittelyn vaikutus ihmispelkoon
- 4.8.2 Hevosen oppimiskykyyn vaikuttaminen
- 5. Kotieläinten käsittelyn vaikutus lihan laatuun
- 5.1 Käsittelyn vaikutus teurastusprosessiin
- 5.2 Käsittelyn vaikutus lihan laatuun
- 5.2.1 Teuraseläinten käsittely ja tutkimusmenetelmät
- 5.2.2 käsittelyn vaikutus naudalihan laatuun
- 5.2.3 käsittelyn vaikutus sianlihan laatuun
- 6. Käyttäytymistutkimuksen tulosten soveltaminen käytäntöön
- 7. Suurten eläinryhmien siirtäminen
- 7.1 tilojen suunnittelu ja käsittelyvälineet
- 7.2 Suurten eläinryhmien siirtäminen käytännössä
- 7.3 Naudan ja sian kiinnipitäminen
- 7.4 Vapaana kasvatettavien nautojen käsittelyn erityispiirteet
Johdanto
Kotieläimiä käsittelemällä pyritään ohjaamaan ja rajoittamaan niiden käyttäytymistä niin, että ne toimivat ihmisen toivomalla tavalla. Käsittelyn tulisi perustua eläinlajin luontaiseen käyttäytymiseen (Gonyou 1997). Käsittelytoimenpiteet eivät vaadi voimaa. Fyysisiä ärsykkeitä käytetään vain aikaansaamaan halutut käyttäytymismuutokset (Grandin 1998).
Eläimiä käsittelevän hoitajan rooli tuotokseen ja hyvinvointiin vaikuttavana tekijänä on kotieläintuotannossa pitkälti jäänyt huomioimatta. Laaja tutkimus on kuitenkin osoittanut hoitajan merkityksen (Hemsworth 2003). Eläinten käyttäytymisessä ja käsittelytavoissa on erittäin suuret tilakohtaiset erot (Hemsworth & Barnett 1987).