KERTATÄYTTÖ » Kertatäyttö » Ulkomailta » USA / Kanada

USA ja Kanada

USA:n ja Kanadan tutustumismatkalle syyskuussa 2006 osallistuivat Veikko Tuovinen ja Urpo Manninen KTN-hankkeesta sekä Petri Kokko FarmiMalli Oy:stä. Kokemuksia ja kuvia matkasta on kerätty näille sivuille. Klikkaa vasemmasta palkista sinua kiinnostavat otsikot.

Matkan kohteet painottuivat suuriin lypsykarjoihin ja vasikoiden alkukasvatukseen. Vasikoiden alkukasvatus oli useimmiten järjestetty kertatäyttöisesti. Kasvattamo tyhjennettiin, pestiin ja desinfioitiin kasvatuserien välillä.

Teimme tutustumiskäyntejä kahdeksalle lypsykarjatilalle, yhdelle emolehmätilalle, yhteen teurastamoon, yhteen laboratorioon, kolmeen yliopistoon, yhteen rakennusfirmaan ja kolmeen eläinklinikkaan sekä haastattelimme New Yorkin, Ontarion, Michiganin ja Ohion maatalouden ja eläinlääkinnän asiantuntijoita.

Kertatäyttöisiä loppukasvattamoita onnistuimme löytämään vain yhdestä karjasta (Ohion vankilan emolehmätila, 300 Angus-lehmän karja), vaikka kaikki haastattelemamme asiantuntijat olivat yksimielisiä siitä, että nautojen loppukasvatus pitäisi järjestää kertatäyttöisesti ("all in - all out") ryhmäkasvatuksena.

Ohion vankilan omistaman emolehmäkarjan vasikat vieroitettiin emistään 6-7 kuukauden iässä ja vietiin tiloihin, jotka olivat olleet välillä tyhjinä muista eläimistä. Vasikat kasvatettiin 12-13 kuukauden ikäisiksi tähtäimenä 1200 paunan elopaino, joka vastaa noin 300 kilon teuraspainoa. Nautojen päiväkasvu tässä kasvattamossa oli siis erittäin hyvä ja karjanhoitaja oli tyytyväinen kertatäyttöisyyteen.

Lypsykarjojen sonnivasikat myydään välitykseen. Välittäjät käyvät hakemassa vasikat ja vievät ne huutokaupattaviksi jättimäisiin loppukasvattamoihin (feedlot). Feedloteissa tautien ehkäisy perustuu rokotteisiin ja runsaisiin lääkityksiin.

Asiantuntijoiden mukaan tilanne on pitkällä tähtäimellä kestämätön. Kertatäyttöisyys on eläinlääkäreiden mukaan luonnollisin ratkaisu koettaa vähentää tautipainetta loppukasvattamoissa. Sen hyödyistä on hyvin selvää näyttöä sika- ja broilerkasvattamoista ja niistä yksittäisistä nautakasvattamoista, jotka ovat kertatäyttöisyyttä soveltaneet.

USA:n pihvilihasta 20% ja jauhelihasta 30% on peräisin lypsykarjoista. Suurin osa tästä on lehmänlihaa ja loput lypsykarjoissa syntyneistä sonnivasikoista.