New Yorkin osavaltion karjanterveyden varmistusohjelma, NYSCHAP
New Yorkin osavaltion nautakarjojen terveyden varmistusohjelma (New York State Cattle Health Assurance Program, lyhennettynä NYSCHAP) on periaatteiltaan hieman samankaltainen kuin Suomen kansallinen taso.
NYSCHAP yhdistää eri tautien ehkäisyohjelmat. Neuvojien tiimityönä syntyy tilakohtainen terveydenhuoltosuunnitelma. Suunnitelman tavoitteena on parantaa karjan terveyttä, tuotantoa ja kannattavuutta sekä varmistaa ruoan turvallisuus, kansanterveys ja kuluttajien luottamus karjojen tuotteisiin ja huolehtia ympäristöstä.
NYSCHAP-tiimi koostuu tuottajasta, NYSCHAPin sertifioimasta eläinlääkäristä, karjan hoitavasta eläinlääkäristä, karjan työntekijöiden edustajista ja tilan muista neuvojista. Aluksi kerätään perustiedot ja täytetään riskinarviointilomake. Toimintastrategiat sovitetaan yhteen tilan päämäärien ja resurssien kanssa. Suunnitelman toteuttamisesta vastaa tilan hoitava eläinlääkäri yhdessä tuottajan kanssa. Tiimi arvioi tuloksia ja ohjelma päivitetään vuoden välein.
Osallistuminen on maksutonta
NYSCHAP-ohjelman kustantaa NYS Department of Agriculture and Markets. Myös karjan hoitava eläinlääkäri saa palkkansa sieltä. Tuottajille ohjelmaan osallistuminen on maksutonta.
Ohjelma koostuu erillistä moduleista. Kaikki mukana olevat maatilat osallistuvat ydinohjelmaan ja valintansa mukaan erillisiin tautikohtaisiin ohjelmiin, esimerkiksi paratuberkuloosin vastustusohjelmaan.
NYSCHAP tuottaa myös valistusmateriaalia, kuten ETT Suomessa. Tällaisia ovat esimerkiksi ohjeet maatiloilla vieraileville.
Lypsykarjojen merkitys lihantuotannolle
USA:n pihvilihasta 20% ja jauhelihasta 30% on peräisin lypsykarjoista. Suurin osa tästä on lehmänlihaa ja loput lypsykarjoissa syntyneistä sonnivasikoista.
Lihantuotannon laadunvarmistusohjelma pyrkii erityisesti vähentämään antibioottijäämiä ja pistosten aiheuttamia paiseita ruhoissa. Toisena kohteena ovat erilaiset mustelmat, joita pyritään vähentämään nupouttamalla vasikat ja parantamalla olosuhteita.








