Ohion vankilan teurastamo
Columbuksessa sijaitsevan Ohion osavaltion yliopiston (Ohio State University) palveluksessa oleva brasilialainen eläinlääkäri Fernando Silveira vei meidät tutustumiskäynnille Ohion vankilan teurastamoon.
Ohion kurinpito-organisaatiolla (Ohio Department of Rehabilitation and Correction) on 32 vankilaa, joissa on yhteensä lähes 50.000 vankia. Vangit on jaoteltu neljään tasoon, joista luottovangit saavat liikkua varsin vapaasti ja osallistua vankilan tuotantolaitosten työhön.
Teurastamo on vankilan piikkiaidan sisällä. Turvatarkastus on tiukempi kuin lentokentillä. Kamerat ja puhelimet on jätettävä autoon, kuvia ei tästä paikasta saa ottaa lainkaan. Saamme kierrokselle oppaaksemme teurastamon lihantarkastuksesta huolehtivan eläinlääkärin.
Teemme kierroksen oikeaoppisesti "vastapäivään" tutustuen ensin lihan jalostukseen tuotteiksi. Teurastamo tuottaa makkaroita ja erilaisia lihavalmisteita. Nestesavustamo ja kylmätilat ovat asialliset.
Teurastamon toiminnasta huolehtivat luottovangit, joille maksetaan palkkaa dollari tunnilta. Se on kahdeksan kertaa enemmän kuin "tavallisille" vangeille maksettu. Vangit joutuvat ostamaan kaikki tarvitsemansa, kuten vessapaperin, hygieniatuotteet, tupakat jne, jonka vuoksi vankilan teurastamossa työskentelevät ovat arvoasteikossa korkealla.
Halvan työvoiman saatavuus näkyy varsinaisen teurastamon puolella kaikissa ratkaisuissa. Työvoimaa on lähes yhtä paljon kuin Nurmon teurastamossa, mutta kapasiteetti on tilateurastamon luokkaa: 340 sikaa ja 95 nautaa viikossa. Molempien eläinlajien teurastus tapahtuu samalla linjalla, mutta vuoropäivinä.
Käyntipäivänämme teurastetaan sikoja. Sähkötainnutus. Heikosti taintuneen, sätkivän sian ripustus ja pisto näyttää hengenvaaralliselta. Veret lasketaan tynnyriin, jonne sika uppoaa päätään myöten.
Sikoja ei kaltata vaan nyljetään puukolla. Siat ovat paksusilavaisia ja epätasaisen kokoisia. Yksi sika putoaa linjalta. Onneksi kukaan ei jää alle.
Ruhoista ei hyödynnetä muuta kuin punainen liha. Kamara, potkat, hännät, korvat ja sisäelimet menevät jätteisiin. Liha leikataan luuttomaksi, myös kylkilihat. Luut laitetaan jätteisiin.
Aiemmin olen tutustunut vain isoihin amerikkalaisiin sikateurastamoihin (Hatfield ja Premium Standard Farms), joissa siat ovat olleet kuin yhdellä muotilla valettuja ja toiminta on ollut hyvin tehokasta ja hygieenistä. Ohiossa on kuuleman mukaan paljon pieniä teurastamoita, eikä lainkaan isoja.







