Ammatillisen kasvun ohjausprosessi

Sosiaalialan koulutuksessa on kehitetty ammatillisen kasvun ohjausprosessia runsaan kymmenen vuoden ajan. Tämä opiskelijoiden, opettajien, työelämän edustajien ja useiden sidosryhmien  yhteistyössä tehty kehittämistyö on huomioitu myös valtakunnallisesti, sillä Savonia-ammattikorkeakoulu (entinen Pohjois-Savon ammattikorkeakoulu)  sai vuoden 2002 – 2003 laatuyksikkö –palkinnon aiheena ”Ammatillisen kasvun ohjausprosessi sosionomi (AMK) –koulutuksessa”. Olemme iloisia, että vuosien mittainen kehittämistyö on tuottanut tulosta. Innokkaat opiskelijat ja opettajat ovat olleet erittäin keskeisiä kehittäjiä tässä työssä.

Savonia-ammattikorkeakoulun strategisena ohjausjärjestelmänä on Balanced Scorecard (BSC), jossa näkökulmina ovat asiakas, toiminta ja palvelut, henkilöstö ja talous. Ammattikorkeakoulun toimintaa ohjaavat periaatteet ja arvot asiantuntijuus, asiakaskeskeisyys ja yhteisöllisyys ovat myös sosionomi (AMK) -koulutusta ohjaavia periaatteita. Yhdessä opiskelemalla ja toimimalla pyrimme takaamaan sen, että koulutuksesi vastaa Sinun odotuksiasi siten, että koet saavuttaneesi 3,5 vuoden aikana edellytykset kehittyä sosionomin (AMK) asiantuntijuudessa.

Mitä tuo ammatillisen kasvun ohjausprosessi sitten tarkoittaa?

Tarkoituksena on tukea Sinun oppimistasi siten, että pystyt omista lähtökohdistasi hyödyntämään monipuolisia ja haasteellisia oppimistilanteita ja -ympäristöjä sosiaalialan ammattitaitosi kehittämisessä. Ammatillisen kasvun ohjausprosessilla pyritään siihen, että tiedot ja taidot, ammatti-identiteetti sekä ammattietiikka yhdistyisivät Sinun toiminnassa ja persoonassa. Ohjausprosessi on myös väline oman urapolun rakentamisessa ja selkiinnyttämisessä.

Ammatillisen kasvun ohjausprosessissa tuetaan

  1. sosionomin (AMK) sisällöllisen ydinosaamisen ja
  2. ydintaitojen kehittymistä.

Koulutusprosessissa jäsennetään ammatillisen kasvun kehittyminen seuraavien teemojen kautta: ITSETUNTEMUS - ASIAKKUUS - TUTKIVAT TYÖMENETELMÄT - KEHITTÄMINEN.

Käytännön toteutus

Käytännössä ammatillisen kasvun ohjaus tarkoittaa sitä, että Sinulla on koko koulutuksesi ajan ammatillisen kasvun ohjaaja opettaja (=AKR-opettaja), joka suunnittelee kanssasi opintojen etenemistä (esim. harjoittelujaksot, projektiopinnot). AKR-opettaja antaa Sinulle henkilökohtaisia keskusteluaikoja (HOPS) , jolloin Sinulla on mahdollisuus yksilöllisesti jäsentää omaa oppimispolkuasi. Tämän lisäksi Sinulla on koko koulutuksen ajan ammatillisen kasvun pienryhmä (AKR-ryhmä) , joka kokoontuu AKR-opettajasi ohjauksessa. Saat tukea vertaisryhmästä omalle opiskelullesi kertomalla omia kokemuksia ja kuuntelemalla toisia. Yhdessä pohtimalla löydät perusteita oman näkemyksellisen työotteen kehittämiseksi.

Ammatillisen kasvun ohjausta tehdään myös ns. kotiluokkaryhmissä. Tämän tarkoituksena on harjaantua työyhteisössä vaadittavissa tiimityöskentelytaidoissa sekä löytää yhteisöllisyyden merkitys omalle työlle.

Myös harjoittelujaksot (yht. 30 ov) ovat tärkeitä oman ammatillisuutesi kehittymisessä. Siksi vuoropuhelu työelämän lähiohjaajien, opiskelijatovereiden ja opettajien kanssa antaa mahdollisuuden yhdistää teoreettisia pintoja käytännön toimintaa ja sitä kautta luoda omaa käyttöteoriaa. Harjoittelujaksot, projektiopinnot sekä opinnäytetyöskentely tukevat Sinun urapolun suuntaamista.

Tavoitteenamme on, että AKR- opettaja olisi sama koko koulutuksesi ajan. Samoin ammatillisen kasvun pienryhmät pysyvät samoina.